Hoofdluis: Het is een hardnekkig probleem (waar kinderen graag vanaf willen)
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Hoofdluizen zijn niet gevaarlijk, maar wel heel erg vervelend: het kan enorm jeuken.
Luizenouders
Bij ons op school controleren luizenouders regelmatig of er hoofdluis is. Als ze bij een kind neten of luizen constateren, worden ouder(s) geïnformeerd en gevraagd de behandeling liefst dezelfde dag te starten. Het werkt het best (en ook fijn voor je kind!) als je je kind dan meteen van school komt halen om te starten met behandelen.
Controleren en behandelen
Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om –ook thuis!- regelmatig het haar te controleren. Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat (alle!) gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Zo kunnen ze elkaar niet steeds opnieuw besmetten. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als je twee weken elke dag 20 minuten kamt, kunt je alle hoofdluizen verwijderen. Het behandelen is een tijdrovende en intensieve klus!
Informatie over (behandelen van) hoofdluis
Op de website van het RIVM vind je veel informatie en de nodige filmpjes. Niet iedereen is even handig in het luizenpluizen. Helemaal niet erg! Er is op school een team van luizenpluisouders en die leren het je graag. En omdat het niet goed lukt om jezelf te controleren: je kan hen vragen om jou even te controleren. Weet je niet wie de luizenpluisouders zijn? De leerkracht helpt je graag verder.