Luizenprotocol

Beste ouders/verzorgers, 

Iedereen kan hoofdluis krijgen en komt vaak voor bij kinderen. Het heeft niets met gewassen of ongewassen haren te maken. Hoofdluizen verspreiden zich heel snel. Dus als één kind in de klas het heeft, kunnen andere kinderen het ook krijgen. 

Hoe zien luizen eruit?
Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Een hoofdluis is zo groot als een sesamzaadje. Je kunt luizen soms zien bewegen tussen het haar. Hoofdluizen zijn grijsblauw. Wanneer hoofdluis bloed heeft opgezogen kan de kleur roodbruin zijn. Soms zie je alleen witte, grijze, of zwarte puntjes die aan de haren kleven. Dat zijn de eitjes of ook wel neten genoemd.  

Zo controleer je op hoofdluis.
Het is heel belangrijk om je kind(eren) en jezelf ten minste 1 keer per week te controleren. Een handig moment is na het douchen. Als je hoofdluis ziet, moet je meteen behandelen (= kammen!).  

Wanneer uw kind luizen of neten heeft. Is het belangrijk om gedurende de periode van tenminste 14 dagen dagelijks het gehele haar met een luizenkam te kammen.  

  • Wanneer je kamt met een luizenkam boven een wit vel papier, kun je goed zien of er luizen uit het haar komen. Veeg de kam steeds goed af. Kijk vooral goed tussen de haren, achter de oren en in de nek.  
  • Kam in nat haar. Door het water raken de luizen in een soort shock, waardoor ze een tijd op dezelfde plek blijven zitten. In droog haar kruipen de luizen dieper weg zodra ze voelen dat er gekamd wordt. Op nat haar hebben de pootjes ook minder grip. 
  • Gebruik crèmespoeling om de kam makkelijker door het haar te laten gaan.  
  • Het beste is als je van achteren naar voren kamt, van het ene oor naar het andere oor.  
  • Veeg de kam tussendoor steeds schoon. 
  • Een trucje om neten makkelijke te verwijderen is om een doekje met azijn op het haar te deppen. De neten kunnen daarna met de nagel makkelijker verwijderd worden. Kijk wel eerst even of je kind geen kleine wondjes heeft, dan prikt het zo!
  • De beste bestrijding is kammen, kammen, kammen. Maar een antihoofdluismiddel kan wel erbij gebruikt worden.  
  • Hoofdluizen verspreiden zich door haarcontact. Bijvoorbeeld wanneer je elkaar knuffelt of wanneer kinderen lichamelijk contact hebben tijdens het spelen. Het wassen van kleding en beddengoed is dan ook niet nodig. 
  • Wanneer je kind lang haar heeft is het verstandig deze in een staart, vlecht of knot te doen. Hierdoor is er minder haar-haar contact waardoor de luizen minder snel overgedragen kunnen worden.  

Wij controleren ook in de klas. Als we geen luizen meer vinden, dan laten we je dat weten. Je kunt dan ophouden met de wekelijkse controle. Het is wel verstandig om daarna te blijven controleren. Eén keer per maand is dan genoeg. 

Handige tips en links:
Wil je meer informatie? Op de website van het RIVM en op de website van GGD IJsselland is meer informatie en filmpjes te vinden. Ook kun je bellen naar GGD IJsselland voor advies.  

Met vriendelijke groet, 

Team Montessori  

Luizen coördinatoren: 
Liset Schuurman-Verburgt (leerkracht)