Aan het einde van de basisschool

Eind groep 7
Eind groep 7 is ‘een schot voor de boeg’, zodat je weet op welke scholen je kunt kijken. Dit doen wij aan de hand van een totaalbeeld van je kind, ondersteund door het leerlingvolgsysteem (cito/iep-toetsen).

Groep 8
In groep 8 werken we in stappen toe naar een definitief advies. In dit proces werken de leerkrachten van groep 7 en 8 en de intern begeleider nauw met elkaar samen. Soms zijn ook de directeur en/of de orthopedagoog erbij betrokken.

In januari van groep 8 geven we de kinderen een tweede voorlopig schooladvies. We kijken daarbij naar de gegevens in het leerlingvolgsysteem (lvs). Vanzelfsprekend kijken we niet alleen naar de cijfers, maar naar het hele kind en naar de kansen die het kan benutten. Dit tweede advies komt vóór de doorstroomtoets, die de kinderen in februari maken.

Doorstroomtoets
De doorstroomtoets meet de vaardigheid van leerlingen op het gebied van taal en rekenen. Het resultaat uit de toets geeft daarmee aan of een leerling misschien nog meer kan, dan werd verwacht op grond van het voorlopig schooladvies. Als het toetsadvies hoger is dan het voorlopig schooladvies, dan stelt de school het voorlopig schooladvies bij. Tenzij dat niet in het belang van de leerling is.

In maart krijgen kinderen de uitslag van die doorstroomtoets. Geeft die uitslag aan dat je kind een opleiding met meer theoretische vakken af zou kunnen ronden? Dan passen we het advies meestal aan. Zijn er goede redenen om dat niet te doen dan gaan we daarover in gesprek. Laat de doorstroomtoets zien dat je kind minder kans maakt om het type school af te ronden dan we dachten, dan stellen we het advies niet bij. Is het verschil tussen het voorlopige advies en de doorstroomtoets heel groot? Dan zoeken we naar een passende middenweg. Al deze besluiten nemen we weloverwogen en in samenspraak.

In maart geven we een definitief advies en geven het ook op papier mee. Daarmee kan je je kind aanmelden op de middelbare school naar keuze.

Soorten schooladviezen
Kinderen krijgen een advies voor één, twee of soms zelfs drie onderwijsniveaus. Een middelbare school mag een basisschool niet vragen om een advies voor één onderwijsniveau.
De verschillende onderwijsniveaus zijn:

  • Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo). Het gymnasium valt onder het VWO.
  • Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo)
  • Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs – basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-bb);
  • vmbo – gemengde leerweg (vmbo-gl);
  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo-kb);
  • vmbo – theoretische leerweg (vmbo-tl);

Tijdlijn voor het definitieve advies 
Het eerste voorlopige schooladvies geven we in de laatste weken van groep 7
In het najaar melden we ons aan voor de doorstroomtoets. Wij gebruiken de IEP-toets
Het tweede voorlopige schooladvies geven we tussen 10 en 31 januari 2026.
Begin februari 2026 maken de leerlingen de doorstroomtoets.

In de week van 16 maart maken we de resultaten van de toets bekend. In die week plannen we een afspraak met ouders en kind. Het is fijn als je kind dan de school gekozen heeft, zodat we de inschrijving voor het vervolgonderwijs compleet kunnen maken.

AANMELDEN VOORTGEZET ONDERWIJS
Ouders melden hun kind zelf aan op de school naar keuze. Jaarlijks wordt hier landelijk een inschrijfweek voor vastgesteld. Schooljaar 2025-2026: 25 tot en met 31 maart 2026.

Ouders en kinderen van groep 7 en 8 krijgen op verschillende manieren informatie over middelbare scholen in en rond Zwolle.

 

Eind groep 7
Eind groep 7 is ‘een schot voor de boeg’, zodat je weet op welke scholen je kunt kijken. Dit doen wij aan de hand van een totaalbeeld van je kind, ondersteund door het leerlingvolgsysteem (cito/iep-toetsen).

 

Open lesmiddag
De kinderen mogen zich aanmelden voor open lesmiddagen. Hier krijgen de kinderen in groep 8 de ruimte voor. Dit mag je bij absentie vermelden, zodat wij op de hoogte zijn.

Tijdlijn Schooladvies 2026 | Schooladvies en doorstroomtoets in groep 8 | Rijksoverheid.nl

Welke school?

Voorlichtingsmiddag
dinsdag 15 oktober 2024 16.00-17.30
Jaarlijks hebben we een VO-voorlichtingsmiddag (OOZ scholen). Je kunt in 1 middag van 3 VO-scholen presentaties volgen en vragen stellen. De scholen die aanwezig zijn: Van der Capellen, 10-14, Mens&, Celeanum, Thorbecke en Thorbecke PrO.

Zwolse scholenmarkt: Jaarlijks is in Zwolle een scholenmarkt, hier ontmoet je alle VO scholen van Zwolle.

Lees hier alvast alles over de scholen in Zwolle

OPEN DAGEN
Heb je nog geen voorlopig of definitief schooladvies: sfeer, omvang en misschien de ligging van de school zijn vaak al erg bepalend. Op basis hiervan kan je samen met je kind een keuze (of shortlist) maken.

Samen op schoolbezoek
Op uitnodiging (van de VO-school) bezoeken we op de fiets met groep 8 een aantal scholen (OOZ) om sfeer te proeven en een paar lessen te volgen.

maandag 11 november 24 Thorbecke Pro (tot ca 15.00u)
dinsdag 12 november ’24 Thorbecke (tot 15.15u)
dinsdag 26 november ’24 vd Capellen (ochtend)

N8van8
Na Montessori into the music mag groep 8 tot 0:00u op school blijven!

Musical
De basisschooltijd sluiten we af met een eindmusical. We oefenen onder schooltijd. In de laatste week van het schooljaar voeren we de musical op. Die middag is de generale repetitie, we hebben een feestelijk buffet (groep 8 en het onderwijsteam), daarna treden we op voor VIPS. Een ander moment spelen we o.a. voor opa’s en oma’s, de middenbouw en we zingen de liedjes voor de kleuters.

Na de musical (rond 21:00u) geven we elkaar een hand. De dag erna komen we iets later op school en vieren we feest ‘de laatste schooldag’! Jullie organiseren dit zelf voor je eigen klas en je krijgt dan je schooldiploma. Na die dag heb je zomervakantie.